Thursday, August 27, 2009

Seketul keju dan sehelai tuala kecil

Seorang gadis datang menemui Rasulullah dengan tangan kanannya disorokkan ke dalam poket bajunya. Dari raut wajahnya, anak gadis ini sedang menanggung kesakitan yang amat sangat. Lalu Rasulullah menegurnya.

"Wahai anakku, kenapa wajahmu menampakkan kamu sedang kesakitan dan apa yang kamu sorokkan di tanganmu?"

Lalu gadis malang inipun menceritakan hal yang berlaku padanya :-
"Ya,Rasulullah, sesungguhnya aku adalah anak yatim piatu. Malam tadi aku telah bermimpi dan mimpiku itu telah membuatkan aku menanggung kesakitan ini." Balas gadis tadi.

"Jika tidak jadi keberatan, ceritakanlah mimpimu itu wahai anakku."Rasulullah mula tertarik dengan penjelasan gadis tersebut

."Aku bermimpi berjumpa ibuku di dalam neraka.Keadaannya amat menyedihkan. Ibuku meminta diberikan air kerana dia amat dahaga kerana kepanasan api neraka itu hingga peluh tidak sempat keluar kerana kekeringan sekelip mata." Gadis itu berhenti seketika menahan sebak."Kemudian kulihat ditangan kirinya ada seketul keju dan ditangan kanannya ada sehelai tuala kecil.Beliau mengibas-ngibaskan kedua-dua benda tersebut untuk menghalang api dari membakar tubuhnya.
Lantas aku bertanya ibuku, kenapa dia menerima balasan sebegiturupa sedangkan ketika hidupnya ibuku adalah seorang hamba yang patuh dengan ajaran islam dan isteri yang taat kepada suaminya?Lalu ibuku memberitahu bahawa ketika hidupnya dia amat bakhil. Hanya dua benda itu sahaja iaitu seketul keju dan sehelai tuala kecil pernah disedekahkan kepada fakir. Yang lainnya hanya untuk bermuka-muka dan menunjukkan kelebihan hartanya sahaja.Lalu aku terus mencari ayahku. Rupanya beliau berada di syurga dan sedang menjamu penghuni syurga dengan makanan yang lazat dan minuman dari telaga nabi.Ayahku memang amat terkenal kerana sikapnya yang dermawan dan kuat beramal. Lalu aku bertanya kepada ayahku.

"Wahai ayah, ibu sedang kehausan dan menaggung azab di neraka.Tidakkah ayah ingin membantu ibu sedangkan di dunia kulihat ibu amat mentaatimu dan menurut perintah agama.Lalu dijawab oleh ayahnya. Sesungguhnya beliau dan semua penghuni syurga telah dilarang oleh Allah dari memberi walau setitik air kepada isterinya kerana itu adalah pembalasan untuk kebakhilan yang dilakukan ketika didunia.Oleh kerana kasihan melihat azab yang diterima oleh ibuku, aku lantas menceduk sedikit air mengguna tapak tangan kananku lalu dibawa ke neraka. Belum sempat air tersebut mencecah bibir ibuku, api neraka telah menyambar tanganku sehingga melecur.Seketika itu juga aku tersedar dan mendapati tapak tanganku melecur teruk. Itulah sebabnya aku datang berjumpa engkau ya Rasulullah."

Panjang lebar gadis itu bercerita sambil airmatanya tidak henti-henti mengalir dipipi.Rasulullah kemudian meletakkan tongkatnya ke tapak tangan gadis tersebut lalu menadah tangan, berdoa memohon petunjuk dari Allah. Jika sekiranya mimpi gadis tersebut adalah benar maka disembuhkanlah agar menjadi iktibar kepada beliau dan semua umat islam.Lalu berkat kebesaranNya tangan gadis tersebut sembuh. Rasulullah lantas berkata,

"Wahai anakku, pulanglah. Banyakkan bersedekah dan berzikir dan pahalanya kau berikan kepada ibumu.Mudah- mudahan segala dosanya terampun."


FiNa: janganlah kedekut.

12 comments:

hysMan.. said...

Ya Allah ampunilah dosa2 ku..
sesunggunya aku insan yg hina..
thanx Fina 4 dis story..

~ aku kedekut pastinyer dgn ko sajer..hahaa

Naz said...

sebelum tu aku nak beritahu ko Fina.. aku sungguh teruja dan insaf bila baca kisah ni... memang kita tidak boleh kedekut sesama manusia...

dan... aku bersetuju dng Man.... part yg last tu.. hahahahaha.... :p

FiNa said...

kedekut? takpe.. takpe...
tapi duit raye, no kedekut2 taw!!

bagi aku lebeyh2 taw..
yela...aku kan fans korang.. ngee..
:D

hysMan.. said...

eeeee...tak taw malu kaa..haiyaa..
ingat kami cop duit per?
cokup poser aku bg..hahahaa..

FiNa said...

alaaaaaaaaa...
mkane leyh camtu..
korangkan da keje an...
so kene la bagi aku duit raye...

yg penting, senior aku tu... bagi duit raye lbeh2 taw naz...

FiNa said...
This comment has been removed by the author.
Naz said...

naper time rayer kena bagi duit rayer? kalo kasi senyum rayer x boleh ker? senyum tu sedekah taw... hahahaha

FiNa said...

hulowhh.. kedek la senior aku ni rupenye... huhuuhuu..

mane leyh senyum raye.. sbb aku kan sentiasa tersenyum tu.. so ko kne bg aku yg lain la plak..

Naz said...

oklah.. ko kasi senyum rayer... aku kasik gelak rayer... hahahaha... kan lagi beso tu.. so, ko kena terima dng senyuman...

Amieynna Amin said...

akak pemurah..
murah ngan senyuman..
hehehe..

FiNa said...

naz,
aku sedang senyum la ni... tak nampak ke?
sape tak nampak, mase tak lame lagi la tu..


kak mynna,
murah senyuman takpe, tapi duit raye ttp duit raye.. hehehhee

Naz said...

nampak... ko tersenyum disebalik spek ala2 chegu beso tu... hehehehe...