Wednesday, August 26, 2009

berita pasal kumbang rof (charlie)


Assalamualaikum...
lagi2 crite pasai charlie.. hahaha.. memang kumbang ni ancaman terbesar bagi pelajar2 UiTM PP nieh.. tadi aku search pasal kumbang ni.. jumpe... ni link die.. hehehe.. saje je nak heboh2...

Serangan kumbang rof di Seberang Perai terkawal
(Utusan Malaysia, Selasa – 1 Oktober 2002)

Butterworth, Pulau Pinang (Malaysia) – Serangan kumbang rof (rove beetle) di beberapa kawasan perumahan di Seberang Perai terkawal selepas Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) menyembur racun perosak ‘Pestuard’ untuk tempoh yang panjang. Kumbang itu juga dipanggil semut semai atau semut kayap mengeluarkan cecair toksin dari badannya apabila dibunuh. Cecair itu amat beracun yang dipanggil ‘pederin’ dan kulit manusia alah dengan toksin itu sehingga boleh menyebabkan penyakit kulit yang berpanjangan.

14 comments:

Naz said...

bersungguh2 ko buat research pasal menatang charlie ni erk... ko dah kena kan?

FiNa said...

da kene da... mmg la.. charlie bergentayangan bile mlm menjelma.. taw...

FiNa said...

da kene da... mmg la.. charlie bergentayangan bile mlm menjelma.. taw...

Naz said...

so, dah taw mcm mana rasanya kan... aku dulu kena kat lengan.. perghh berdenyut giler... member aku pulak kena kat muka... dah mcm lanun dah rupernyer... so, lebih baik ko berhati2... jng smpai kena kat muka.. nnti saham ko jatuh sikit... hehehe...

FiNa said...

saham tak main muke la naz.. kalo btol2 nak main saham, gune hati, bukan paras muke semata-mata.. taw.. ingat tu!

Naz said...

hehehehe... baik chegu...
teringat masa aku blajar main saham commodity... mcm senang tp hampeh sebenarnya... huhuhuhu...

FiNa said...

saham mane lak tu?

Naz said...

tu saham antarabangsa utk buat trading saham emas, kopi, kapas, dll... nak terangkan nnti panjang berjela la pulak... so, kesimpulannya, jng cuba2 main saham ni kalo x cukup ilmu di dada... hehehehe...

FiNa said...

aku main saham dalam tandas je.. hihihihhi

Naz said...

patutlah ada bau... :p

FiNa said...

bau pe?? kat tandas ko ade bau erk?? uih3...

tandas aku wangieeeeeee je...

Naz said...

tandas aku bau natural... slalu tndas yg wangi2 mcm nak cover sesuatu... :p

FiNa said...

hahha... tandas yg wangi adelah tandas yg bersih dan bebas dari kuman..

Naz said...

hehehehe.... sekali masuk 50 sen... :p