Sunday, January 16, 2011

Wanita Berkalung Sorban & Ciri-ciri menantu untuk Mama dan Papa.

Assalamualaikum.

Berapa lama aku bercuti menulis blog? Lama lah juga. Asyik berfacebook saja. Belum sampai sebulan aku kat Penang aku dah mula rindukan keluarga. Haha~ Tak pernah kot aku homesick macam ni. Masa kat MRSM dulu ego je sampai tak pernah menitiskan air mata bila parents aku balik. Haritu baru seminggu kat Penang dah teresak-esak teringatkan family sampai macam nak pecah dah pembuluh darah ni.  T___T

Okey, kembali kepada tajuk. Aku rasa blog ini sudah mencecah usia 2 tahun. Manakala aku pula 10 kali ganda dari usia ini. Sudah mencecah 20 tahun. Eh, belum lagi. Masih 19 okey~ belum birthday lagi. Haih... baru nak masuk 20 tahun, parents dah bagi nasihat dalam memlih calon suami. Hayya....





Malam tadi, aku baru tengok movie Perempuan Berkalung Sorban kat youtube. Dah berzaman punya cerita baru nak tengok sekarang. Haha.. Sinopsis tak perlu diceritakan disini. Sebab anda tengok sendiri kat youtube lagi syok. Revalina S Temat sangat comel pakai tudung labuh. Beliau melakonkan watak sebagai Annisa yang sangat tabah dan pendirian tegas. Meskipun dalam movie ni menengahkan fikiran konservatif segelintir masyarakat Islam, tapi aku taknak cakap pasal itu. Sebab aku takut tersebut sesuatu yang salah. Tapi aku nak cakap pasal pentingnya memilih suami yang betul. Ceh, macamlah expert sangat. Takpe. Sekadar berkongsi ilmu. Kalau salah sila betulkan.




Setiap wanita, aku tak terkecuali, mempunyai ciri-ciri yang diidamkan untuk dijadikan pemimpin dalam hidup dia dan keluarganya, pendamping siang dan malamnya, pencari rezeki dia dan keluarganya, dan pendidik kepada anak yang bakal dilahirkan olehnya. Sebab itu kita perlu mencari orang yang tepat. Bukan sekadar merasa kacak di mata, tetapi merasa dilindungi seluruh anggota badan dan jiwa raganya.

1) Pada aku, ciri terpenting sekali ialah faham agama dan berusaha melaksanakannya. Kerana bagi aku orang yang faham agamanya mempunyai akhlak terpuji. Bagi aku, jika 1 ciri ini sahaja dapat dipenuhi, aku dah tak perlukan ciri lain lagi. Kerana ini sudah mencakupi ciri-ciri di bawah:

-Penyabar
-Bersederhana
-Boleh memimpin keluarga
-Memahami
-Sihat
-Mampu menyelesaikan masalah

2)Ciri-ciri kedua terpenting:

-Warganegara Malaysia (Pergh! dah macam terma dan syarat pertandingan pulak)
-Berpendapatan tetap dan mampu menanggung keperluan keluarga
-Keturunan dari keluarga yang baik
-Berfizikal normal (Tak cacat)

3) Ciri-ciri tak penting tapi bonus kalau dapat:

-Pandai
-Hensom, Kacak dan Bergaya
-Ada rumah
-Ada kereta

4) Ciri-ciri yang mengada-ngada


-Sama bidang dengan aku (Mechanical Engineering)
-Pakai Spek
-Sentiasa pakai Baju Melayu dan bersongkok.

Yang paling penting, nombor 1 tu lah. Kalau takde nombor 1 tu memang aku taknak kahwin dengan dia. Hahaha. Nombor 2 tu adalah kepentingan duniawi yang kalau boleh aku nak jadikan priority. Tapi kalau tetap tak boleh nak dapat, masih boleh diselesaikan dengan persefahaman kami berdua. Chewah! Yang nombor 3 tu serious tak kisah. Kalau tak ada, boleh dirunding bersama. Nombor 4 pulak ngada-ngada je. Memang aku akan kene sepak dengan keluarga aku kalau aku bagitau mereka pasal ciri-ciri ini.

Banyak ke ciri-ciri tu. Nampak macam demand kan? Tapi sebenarnya aku bukan ingin semuanya. Cukuplah ciri-ciri pertama dipenuhi. Itu sahaja.

Okaylah. Dah panjang lebar ni aku membebel. Okay. Assalamualaikum.

3 comments:

hysman said...

aishhh..
kesian bg yg kurang upaya...
takde ruang dihatimu..
:(

FiNa said...

kan saye dah kata, kalau tak mampu ciri nombo dua, masih boleh dirunding. huhu..

Anonymous said...

aku suka num 4