Wednesday, September 29, 2010

Kesibukan kelab, test, dan final exam that just around the corner~ Monkey Beach tetap di hati.

Assalamualaikum.

Fuh... Penatnya masih terasa. Keseronokannya masih terbayang dimata, dan alunan merdu ombak serta kemeriahannya masih terngiang-ngiang ditelinga. Bestnya mandi laut! Aku suka sangat-sangat.
Baru-baru ni, Jumaat hingga Ahad lepas (24-26 September 2010) salah satu kelab aku, Kelab Rakan Siber UiTMPP mengadakan perkemahan di Teluk Duyung atau lebih dikenali sebagai Monkey Beach lebih-lebih lagi dalam kalangan pelancong luar dan dalam negara. Sangat best! 


Aku sebagai ahli Majlis Tertinggi juga terasa penatnya menguruskan aktiviti ni. Lebih-lebih lagi aktiviti luar kampus ni. Dengan urusan bas, tempat, makan dan sebagainya memang menduga kecekapan kami. Tapi aku kira bernasib baiklah sebab kebanyakan kerja telah diuruskan oleh ketua projek, Nasrul, ketua fasilitator, Am dan dibantu oleh yang lain-lain.





Fuh~ memang sedap siput kat atas... Cuma makan la tak puas. Sebab susah gila nak keluarkan. Memangla senang kalau kat kat hujung tu dah di pecahkan, tapi nak memecahkan tu yang susah.  Buat sakit tangan je. Tajam pulak tu. Siput yang tajam tu la yang paling sedap kat sini. Kalau jual kat hotel tu harga dia seringgit seekor (kata Pak Cik Atan, si pemandu pelancong kami). Tapi nak makan tu err... Siput yang bintik-bintik tu namanya siput bintang. Comel je... Rasa pun boleh tahan sedapnya. Yummy....


Love our nature. Actually ni bukanlah tema kem kami. Sebab tema kem kami ialah 'Aspirasi Bumi Hijau'. Tapi masa ni sebab aku nak luahkan betapa aku sedih nak tinggalkan pantai ni. Serious seronok gila kem ni. 






Cantik kan pantai ni? Bersih, nyaman, cantik, tenang je... Tempat ni la aku mandi berjam-jam. Sebab tak puaslah mandi kat sini. Best sangat. Cuma kadang-kadang kaki terpijak siput yang tajam tu yang tak best.


Satu lagi tarikan kat Monkey Beach ialah Muka Head Light House. Pergh! Ni je la satu-satunya tempat yang rasa rugi sangat bila pergi Monkey Beach tapi tak pergi light house ni. Dari orang cerita, tempat ni best sangat sebab boleh nampak laut macam di sekeliling kita. Tapi aku tak pergi sebab tempat tu nak kene naik tangga yang sangat tinggi. Aduh... Tak larat den~


Banglo tinggal. Fuh~ Kat sana memang banyak banglo tinggal. Betul-betul sebelah pantai. Tak tahu sebab apa. Mungkin sebab sebelum ni memang ada orang yang dah tinggal kat pantai ni. Tapi selepas kerajaan beli untuk dijadikan Taman Negara, banglo ni pon jadi macamni je lah. Lagi satu, aku rasa, mungkin tempat ni terkena juga sedikit sebanyak peristiwa Tsunami dulu. Sebab tiang-tiang pagar kat sini semua macam dah tumbang. (Tapi ni aku agak je. Bukan fakta, dan aku langsung tak tahu apa fakta sebenar.) Kami memang larang keras para peserta untuk masuk kat banglo ni. Takut la jadi apa-apa. Yela banglo tu dah kosong lama kan... Alhamdulillah tak jadi apa-apa.






Ini waktu malam pertama kami disana. Aktiviti BBQ. Kat sana memang gelap sangat. Sebab takde elektrik. Jadi kami hanya pakai pelita dan bergantung hanya pada lampu suluh sahaja. Gambar atas: Bino main gitar (tapi kata tak tahu main, apalah...)


Gambar di atas merupakan antara orang yang sangat baik, berdedikasi, berkomitmen tinggi dan sangat berjaya menganjurkan kem ini. Tahniah aku ucapkan. Sayang korang lebihlah~

Sekian, itu sajalah cerita untuk Monkey Beach yang baru je pegi minggu lepas. And minggu ni pula, aku akan sibuk menonton pertandingan nasyid di kampus sempena UniFes. U aku menhgantar Al-Asrar sebagai wakil. Go Al-Asrar! InsyaAllah, kalau ada masa, aku update lagi.

Berbalik pada tajuk, aku cuma nak cakap, minggu ni and minggu depan banyak gila test. And aku rasa, aku LANGSUNG tak prepare apa-apa. Huhu~
Padahal lagi 3 minggu je nak final exam. Fina, please lah belajar betul-betul.



Wassalam.

2 comments:

Qarl said...

dh btol2 ready

kawen!

FiNa said...

ahaha.. kal ek yg dah redy nak kawen?? ahaha