Wednesday, February 29, 2012

Impian setinggi langit ketujuh atau kerja?

Assalamualaikum.

Allah maha perancang segalanya. Kita sebagai manusia perlu redha atas segala ketentuan darinya. 

Dulu aku punya cita-cita setinggi langit ketujuh. Itu masa aku masih kanak-kanak hingusan. Yeke? Eh dulu aku tak berhingus. Paling selekeh pun jilat air mata je. Masin. Tapi sedap jugak ape. 

Ok sambung wadah. Ha, itu aim aku masa kanak-kanak yang masih tak mengerti apa-apa. Masih dibangku sekolah rendah je. Aku ingat lagi, dulu cikgu sekolah rendah ade edarkan kad rekod pencapaian ko-kurikulum (kot) untuk aku isi. Ada 3 cita-cita yang aku boleh isi. Dulu aku gilakan gearan 'Dr'. So aku pun isi laa...

1) Doktor

2) Cikgu

3) Polis

Setahun selepas tu, beliau edar lagi. Mungkin 3 tahun berturut-turut kut aku kene isi benda tu. Then aku ubah sikit cita-cita aku tu. Sebab aku mulai sedar, Selain 'Dr.', masih ada gelaran lain, iaitu 'Ir.'.

1) Doktor

2) Jurutera

3) Tentera laut

Err... mana aku dapat tentera laut tu pun aku tak tahu. Mungkin sebab aku ade tengok kat TV pasal tentera laut.

Tu masa aku sekolah rendah. Masuk sekolah menengah, aku mulai sedar. Aku tak mampu nak capai cita-cita setinggi langit ketujuh. So aku turunkan sikit cita-cita aku, cuma sampai setinggi awan. Tinggi juga tu. Aku nak jadi jurutera. Jurutera ade la juga gelaran 'Ir.'. So ok juga tu. Aku pun minat Matematik, Add Math dan Fizik. :)

Sebenarnya banyak juga yang aku minat. Ambil gambar, tulis cerpen, melukis. Macam-macamlah. Tapi aku tetap nakkan gelaran 'Ir.' tu.

Lepas SPM, aku keliru. Aku dapat tawaran:

1. Diploma Kejuruteraan Mekanikal kat UiTM
2. Foundation setahun kat TPM then sambung Ijazah Kejuruteaan Mekanikal kat US
3. Ijazah Perubatan kat Mesir. 

Aku jadi keliru. Aku tak tahu nak ambil yang mana satu. Papa suruh aku ambil medic kat Mesir. Tapi aku minat Engineering. Solat istikharah beberapa kali pun tak nampak apa-apa petunjuk. Then aku buat keputusan ambil Kejuruteraan Mekanikal kat UiTM. Nekad.

Then aku plan masa depan aku. Aku nak habiskan diploma, then masuk degree. Kemudian kerja sambil buat master. Then aku boleh jadi engineer. Wahhh! Dengan eksaitednye aku jalani kehidupan aku kat UiTM Pulau Pinang dengan penuh ranjau yang berduri, suka dan duka datang silih berganti. Aku jatuh dan berdarah, lalu bangun kembali merawat sendiri lukaku. Lalu aku tersungkur malah lebih parah hingga aku pernah ingin mengaku kalah.

Tapi aku cuba juga untuk bangun. Aku cuba lagi untuk melangkah walau langkahku terhincut-hincut. Aku ingin cuba capai cita-cita aku. Tapi bukan kerana nama lagi. Bukan lagi kerana gelaran yang ingin ku capai itu, tetapi hanya kerana mama dan papa. Mereka banyak habiskan duit untuk aku berada disini. Malah aku juga berhabis duit (PTPTN) sendiri untuk servive di sini. Aku sedar aku tak boleh sia-siakan semuanya.

Setelah semuanya aku lalui, aku akhirnya tiba di stesen akhir perjalan dalam UiTM ni. Semester 6. Alhamdulillah...

Kemudian aku pergi interview Vista Point Technologies. Ingat saje-saje je. Tapi akhirnya aku diterima bekerja sebagai technician kat sana. 

Aku cuba berfikir. Dan aku masih berfikir. Tolong aku sahabat sekalian.







3 comments:

Isra Punya Rahsia said...

TANIAH ALONG..
semoga berjaya di sana nanTI hendaknya..

=)

Ain Dzaya said...

congratz :)

http://aindzaya.blogspot.com/2012/03/hadiah-dari-allah.html

محمد أمين بن أريس said...

alonggg... :D